Vertaler
Het Peapark
Textielfabrikant Piet de Wit liet voor zijn vrouw (zijn voormalig huishoudster) Anna Arts hier in 1914 een paleisachtige villa bouwen onder de naam Peapark. De naam Peapark is afgeleid van de voornamen van het echtpaar, Piet en Anna. Het landhuis stond aan de Aarle-Rixtelseweg in Helmond, een weg waar meerdere villa´s van textielfabrikanten stonden. Het stond in de Warande; het gedeelte waar het huis stond kreeg de naam Peapark.
Het landhuis was een grote witte villa met 45 vertrekken, een 27 meter hoge toren, een fundering van 8 meter diep, statige trappen, bordessen, een garage, een koetshuis, pergola’s, vijvers en fonteinen. Het huis werd ontworpen door de Amsterdamse architect August van Spaendonck.
Piet de Wit leefde op te grote voet en voerde ook zo zijn zaken. De schuldenberg werd steeds groter, totdat in 1925 een faillissement volgde. Als gevolg hiervan kwam ook zijn persoonlijk bezit onder de hamer (Piet failliet!) zoals het Peapark en andere bezittingen, waaronder ook landgoed De Dompt. Dat landgoed bracht uiteindelijk ook het meeste op.
Het park met de villa Peapark werd gekocht bij de veiling (voor 1/10 van de bouwprijs) door de metaalfabrikant pastoortje (in Helmonds dialect: Pasteurke) Antoon van Thiel. Hij liet het in 1928 afbreken. Bij de sloop van Peapark kwamen de genietroepen in actie om met dynamiet de villa op te blazen. Enkele betonblokken herinneren nog de plek waar Peapark gestaan heeft. De blokken zijn te zien in de dierenweide van het huidige Warandepark.