Vertaler

Over Ons

Over ons

We gaan even terug in de tijd. Begin jaren ’70 om precies te zijn.

Gerrit verdiende zijn brood als stratenmaker. Dit was een zwaar beroep, en Gerrit had hierdoor al op jonge leeftijd veel last van zijn rug. In 1974 werd hij aan een hernia op verschillende plekken in zijn rug geopereerd.

Het herstel duurde langzaam, en het nog jonge gezin ging een zware tijd tegemoet. Het duurde lang, en Gerrit had blijvende schade opgelopen door de operatie.

Na bijna een jaar revalideren ging het wat beter, en kon hij weer wat hobby’s oppakken.

Op aanraden van een vriend, werd hij lid van een hobbyclub ergens in Deurne.  Daar was zijn weggestopte passie voor hout ontstaan.

Hij was vroeger namelijk liever naar de ambachtsschool gegaan om timmerman te worden, in plaats van stratenmaker te zijn. Maar helaas zat dit er financieel gezien bij het grote gezin van Neerven niet in. Gerrit was het zevende kind van een 13 kinderen tellend gezin.

Gerrit had inmiddels al snel prachtige houtsnijwerken gemaakt, en ook de draaibank stond te draaien om er de mooiste werken te bedenken.

Op zijn eigen tempo in zijn eigen stalletje achter op de plaats, stond regelmatig op koude winterdagen, de schoorsteen te roken. De potkachel was erg in trek voor familie en buren. Want werken in de kou, daarmee moet je niet bij Gerrit zijn. Al het afvalhout dat hij niet meer nodig had, werd in de potkachel gestopt. Het was in het schuurtje soms nog warmer dan in de huiskamer. 

Ook Nellie droeg haar steentje bij. Zij tekende de ontwerpen van wat ze nu weer samen bedacht hadden om te maken. 

Nellie was buiten het uittekenen van de houtsnijwerken, ook op een andere manier creatief bezig: met verf en kwast, tekenen & schilderen. De natuur,  fotograferen en wandelen met hun hondje Tailor vind Nellie ook heerlijk om te doen.

Deze twee hobby’s zijn samen een geheel geworden.

Ontstaan van de monumenten

Het ontstaan van de monumenten is eigenlijk gebeurd door meerdere zijtakken.  Toen de kleinkinderen nog in de luiers zaten, werden er al speelhuizen en poppenbankjes gemaakt. Enkele tientallen jaren later werd er voor de cavia’s van dochter Yvonne allerlei dingen ontworpen, zoals een cavia villa en een cavia flat.

Gerrit draaide zijn hand ook niet om voor mooie pipo wagens, sierlijke theehuizen, en nostalgische kerststallen voor eigen gebruik, in Anton Pieck-stijl.

Nellie, die inmiddels al aardig met de computer overweg kon, kreeg in de gaten dat er op internet heel veel foto’s van oud-Helmond stonden. Nellie liet deze aan Gerrit zien, en langzaamaan kwam de bal aan het rollen. De eerste foto waar ze beiden verliefd op werden was een prachtige foto van het Peapark.

Samen gingen ze brainstormen of het mogelijk was om het Peapark te creëren, alleen maar gebruik maken van de foto’s en een vergrootglas..Naarmate ze steeds meer dingen in de foto’s ontdekten, werden beiden steeds enthousiaster. Het project was gestart in 2013 en er was een jaar aan gewerkt tot het voltooid werd.

Om een lang verhaal kort te maken; Nellie en Gerrit hadden er samen veel plezier mee. En dit geldt vandaag de dag nog steeds.